Zamestnávatelia musia zmeny v garančnom poistení hlásiť do 31. januára

09.01.2014 Bratislava

Bratislava 9. januára (TASR) - S účinnosťou od 1. januára 2014 priniesla novela zákona o sociálnom poistení zmenu aj v oblasti osobného rozsahu garančného poistenia.

Zamestnancom na účely garančného poistenia už nie je zamestnanec, ktorý je štatutárnym orgánom zamestnávateľa a má najmenej 50-% účasť na majetku zamestnávateľa, alebo je členom štatutárneho orgánu zamestnávateľa a má najmenej 50-% účasť na majetku zamestnávateľa.

Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne, hovorí: "Zamestnávateľ je povinný oznámiť Sociálnej poisťovni oba prípady takéhoto zamestnanca pri jeho prihlasovaní do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia Sociálnej poisťovne na tlačive Registračný list FO - prihláška. Zamestnávateľ je taktiež povinný oznamovať Sociálnej poisťovni aj každú zmenu týchto skutočností, a to do ôsmich dní od tejto zmeny a opäť prostredníctvom Registračného listu FO - zmena."

V súvislosti s touto zmenou v oblasti garančného poistenia platí pre zamestnávateľa zamestnanca, ktorý je už prihlásený v registri poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, špeciálna lehota na splnenie oznamovacej povinnosti. Zamestnávateľ, ktorý má k 31. decembru 2013 takéhoto zamestnanca a eviduje ho aj k 1. januáru 2014, je povinný túto skutočnosť oznámiť Sociálnej poisťovni v lehote do 31. januára 2014. Urobí tak prostredníctvom Registračného listu FO – zmena.
 

Vyberte región